10 fascinerende feitjes over katten die je nog niet wist

Katten zijn bijzondere dieren, dat weet je waarschijnlijk al. Maar ken jij deze 10 interessante feitjes over jouw viervoeter al?

  1. Katten kunnen hun oren 180 graden draaien en kunnen zelfs horen wat een muis onder de grond doet.
  2. Katten zweten niet, behalve via hun voetzolen.
  3. De kattenstaart is een belangrijk communicatiemiddel voor katten en kan gebruikt worden om hun stemming of intenties te laten zien.
  4. Katten zijn vaak linkspotig of rechtspotig, net als mensen.
  5. Katten kunnen gemiddeld zes keer hun eigen lichaamslengte omhoog springen.
  6. Katten slapen gemiddeld zo’n 15 uur per dag.
  7. De oudste bekende kat ooit leefde tot de leeftijd van 38 jaar en 3 dagen.
  8. Katten hebben een uitstekend geheugen en kunnen zich gebeurtenissen herinneren die lang geleden plaatsvonden.
  9. Katten kunnen hun nagels intrekken en uitsteken om te krabben en klimmen.
  10. Katten hebben een uitstekend nachtzicht en kunnen zelfs in het donker jagen.

1. De oren van een kat

Een kat heeft maar liefst 32 spieren waarmee hij zijn oren kan bewegen. Ter vergelijking: een mens heeft 6 spieren in de oren. En heb je er wel eens op gelet dat een kat zijn oren onafhankelijk van elkaar kan bewegen? Deze flexibiliteit stelt katten in staat om geluiden vanuit alle richtingen op te vangen.

Bovendien hebben katten een buitengewoon scherp gehoor, waardoor ze zelfs de zachtste geluiden kunnen detecteren, zoals muizen die onder de grond bewegen. Dit maakt katten tot uitstekende jagers en geeft hen een voorsprong in het vangen van hun prooi.

2. Katten zweten niet

Katten hebben een slimme manier om zichzelf af te koelen, zonder te zweten zoals wij dat doen. In tegenstelling tot mensen hebben katten maar een paar zweetklieren, en die bevinden zich op hun voetzolen. Dus in plaats van over hun hele lichaam te zweten, gebruiken katten andere trucjes om hun warmte kwijt te raken.

Wanneer een kat hijgt, helpt de luchtstroom door hun open mond om overtollige warmte af te voeren. Daarnaast likken ze regelmatig hun vacht. Dit lijkt misschien een beetje vreemd, maar het speeksel dat ze achterlaten verdampt en zorgt voor verkoeling.

3. Staart als communicatiemiddel

Katten zijn meesters in de kunst van de staartcommunicatie. Ze gebruiken hun staart om hun humeur en bedoelingen over te brengen. Een rustig zwaaiende of niet bewegende staart betekent meestal: “Ik ben ontspannen en klaar voor een knuffelsessie”. Maar pas op voor die razendsnelle heen en weer zwiepende staart, dat is het equivalent van: “Laat me met rust, ik ben niet in de stemming voor grapjes”.

4. Katten zijn vaak links- of rechtspotig

Wist je dat katten, net als mensen, ook links of rechts kunnen zijn? Het is fascinerend om te ontdekken dat sommige katten een duidelijke voorkeur hebben voor bijvoorbeeld hun linker achterpoot bij het springen, terwijl andere juist de voorkeur geven aan hun rechter achterpoot. Dus de volgende keer dat je een kat elegant ziet landen na een sprong, bedenk dan dat ze hun favoriete poot gebruiken om die perfecte landing te maken!

5. De indrukwekkende sprongen van een kat

Het is verbazingwekkend hoe hoog katten kunnen springen. Met behulp van hun krachtige achterpoten zijn ze in staat om indrukwekkende hoogtes te bereiken. Gemiddeld kunnen katten tot wel zes keer hun eigen lichaamslengte springen. Dit betekent dat een kat van bijvoorbeeld 25 centimeter hoog in één sprong een hoogte van 1,5 meter kan halen. Doe ze dat maar eens na!

6. Een kat slaapt gemiddeld zo’n 15 uur per dag

Katten hebben een serieuze aanleg voor luieren! Gemiddeld slapen ze zo’n 15 uur per dag, wat betekent dat ze ongeveer twee derde van hun leven in dromenland doorbrengen. Deze heerlijke dutjes helpen katten om hun energie op te laden, zodat ze helemaal klaar zijn voor wat het leven hen ook brengt – of dat nu spelen, jagen of gewoon lekker relaxen is!

7. De oudste kat ooit

De oudste kat ooit vastgelegd in het Guinness World Records was Creme Puff uit Texas. Ze bereikte de respectabele leeftijd van 38 jaar en 3 dagen voordat ze in 2005 overleed. Helaas zullen de meeste katten deze leeftijd bij lange na niet halen, gemiddeld wordt een kat 14 jaar oud.

8. Het geheugen van een kat

Katten staan bekend om hun indrukwekkende geheugen. Ze kunnen zich vaak herinneren waar ze voedsel hebben verstopt of waar hun favoriete speeltje zich bevindt. Katten kunnen ook langdurige herinneringen aan mensen en plaatsen behouden, zelfs na lange tijd.

9. Het intrekken en uitzetten van nagels

Katten hebben het unieke vermogen om hun nagels in te trekken en uit te zetten. Wanneer katten ontspannen zijn, trekken ze hun nagels in om ze te beschermen. Bij het jagen of klimmen zetten ze hun nagels uit, waardoor ze een betere grip krijgen op oppervlakken en prooien kunnen vangen.

10. Nachtzicht van katten

Katten hebben een uitstekend nachtzicht dat hen in staat stelt om te navigeren en prooien te vinden in het donker. Ze hebben een speciale laag cellen achter hun netvlies, die het licht reflecteert en hun zicht verbetert. Dit stelt katten in staat om zelfs bij weinig licht scherpere beelden te zien dan mensen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven