Kattenmaatjes » Blog » Lifestyle » Een lange autorit maken met je kat

Een lange autorit maken met je kat

Ga je op een lange autorit en neem je jouw kat mee? Lees hier waar je aan moet denken om de reis veilig en comfortabel te maken voor jouw harige vriend.

Als je een kat hebt en van plan bent om met de auto op reis te gaan, kan het meenemen van je kat een uitdaging zijn. Katten zijn gewend aan hun eigen omgeving en kunnen angstig en gestrest raken wanneer ze uit hun comfort zone worden gehaald. Daarom is het belangrijk om voorbereid te zijn en de nodige maatregelen te treffen om de reis veilig en comfortabel te maken voor je kat. Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen bij het reizen met je kat in de auto.

Invoereisen voor je kat

Voordat je op reis gaat met je kat zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Het is namelijk belangrijk dat je kat voldoet aan de invoereisen van het land waar je naartoe gaat. Voor alle landen geldt dat je kat in het bezit moet zijn van een Europees dierenpaspoort, geïdentificeerd moet zijn met een chip en gevaccineerd moet zijn tegen rabiës. Voor sommige landen gelden nog extra eisen. Controleer daarom altijd de invoereisen van het land waar je naartoe gaat.

Gebruik een geschikte reismand

Een reismand is de veiligste en meest comfortabele manier om je kat te vervoeren in de auto. Zorg ervoor dat de mand groot genoeg is voor je kat om rechtop te staan en zich om te draaien. Plaats de reismand op een veilige plek waar hij niet kan bewegen of vallen. Geef je kat geen eten of drinken vlak voor de autorit en laat je kat niet vrij rondlopen in de auto. Plaats een zacht kussen of deken in de mand om het comfortabeler te maken voor je kat. Het helpen om een kussen of deken te gebruiken waar de geur van je kat aan zit om een vertrouwd gevoel te geven. Zorg ervoor dat de reismand goed geventileerd is en dat er voldoende frisse lucht binnenkomt. Is je kat niet gewend om in de reismand vervoerd te worden, zet de reismand dan een aantal dagen voor je rit alvast geopend neer in de omgeving van je kat zodat je kat kan wennen aan de mand.

Tips voor tijdens de lange autorit met je kat

Zet tijdens de reis de radio zacht en zorg ervoor dat de blazers van de verwarming of airconditioning niet direct op de reismand gericht staan. Als je kat tijdens de rit gaat miauwen kun je het beste rustig en neutraal tegen de kat te praten, hem of haar geruststellen en laten weten dat je er bent en dat je begrijpt dat er iets aan de hand is. Door het tonen van begrip en empathie kan je de band tussen jou en je kat versterken en ervoor zorgen dat hij of zij zich veilig en geborgen voelt in jouw aanwezigheid.

Regelmatig pauzeren tijdens een lange autorit met je kat

Als je op een lange autorit gaat, is het belangrijk om regelmatig te stoppen voor pauzes. Hierdoor kan je kat zich even lekker uitrekken, water drinken en eventueel zijn behoeften doen. Let erop dat je kat niet kan ontsnappen uit de ruimte waar je de kat tijdelijk in laat gedurende de pauze. Zorg ervoor dat de reismand altijd gesloten is wanneer je de autodeuren open doet zodat je kat niet de mogelijkheid krijgt snel weg te glippen. Laat je kat nooit alleen onbeheerd achter in de auto, als de zon op de auto schijnt kan het in korte tijd erg heet worden in de auto.

Door deze tips in gedachten te houden, kan het reizen met je kat in de auto een veilige en comfortabele ervaring zijn. Vergeet niet om je kat veel aandacht te geven en hem af en toe te belonen met een traktatie voor zijn goede gedrag. Met de juiste voorbereiding en zorg kun je samen genieten van een succesvolle reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *