3 tips om je kat terug naar huis te lokken

Over het algemeen zal je kat vanzelf naar huis komen wanneer je kat behoefte heeft aan een rustige omgeving of bijvoorbeeld eten wil. Wil je graag dat je kat komt wanneer jij het wil, dan zijn er een aantal manieren om dit voor elkaar te krijgen:

  1. Zorg voor een regelmatig voedingsschema
  2. Lok je kat met het geluid van de brokjes
  3. Conditioneer je kat met een belletje

1. Zorg voor een regelmatig voedingsschema

Wanneer jij je kat op vaste tijden te eten geeft zal een kat dit schema hoogstwaarschijnlijk goed kunnen onthouden. Een kat heeft voldoende besef van tijd om in te schatten wanneer de volgende keer dat hij voedsel krijgt ongeveer gaat plaatsvinden. Stel je geeft je kat altijd om 18:00 uur ’s avonds eten, dan zullen de meeste katten tussen 16:00 uur en 19:00 uur terug naar huis komen.

2. Lok je kat met het geluid van de brokjes

Het geluid van de schuddende zak of de brokjes in het bakje zullen voor sommige katten voldoende zijn om terug naar huis te racen. Katten hebben een uitstekend gehoor en het geluid van brokjes klinkt een kat vaak als muziek in de oren. Een kat associeert dit geluid met het krijgen van voedsel, wat voor veel katten een hoogtepunt op de dag is.

Als je kat niet al te ver van huis is en hij hoort het geluid van de brokjes in de zak of in het voederbakje is de kans groot dat je kat zich terug naar huis zal begeven. Beloon je kat met een portie voedsel zodat je kat niet voor de gek gehouden wordt en langzaam zijn interesse zal verliezen in dit geluid.

3. Conditioneer je kat met een belletje

Een goede manier om je kat wanneer jij het wil terug naar huis te lokken is het conditioneren van je kat. Je kunt je kat conditioneren door een bepaald geluid te associeren met voedsel. Dit doe je door iedere keer dat je je kat te eten geeft met bijvoorbeeld een belletje te rinkelen. Herhaal dit met consequent zodat je kat leert wennen aan de combinatie van het geluid van het belletje en het krijgen van voedsel.

Rinkel jij vervolgens met dat belletje als je kat buiten is, dan zal je kat dit geluid associeren met het krijgen van voedsel. Hiermee kun je je kat terug naar binnen lokken.

Let op: geef ook in dit geval je kat daadwerkelijk iets te eten als je je kat naar binnen lokt, zodat je kat leert dat er iets te halen valt als jij je kat roept of lokt. Op die manier bouw je een gewoonte op en zal het steeds makkelijker worden je kat naar binnen te lokken.

Lees hier meer over je kat voor het eerst naar buiten laten gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven