Kattenmaatjes » Blog » Gezondheid » Braken of overgeven bij de kat

Braken of overgeven bij de kat

Als katteneigenaar is het niet ongebruikelijk om je af te vragen waarom je kat braakt. Katten hebben de neiging om haarballen op te geven, maar soms kan het braken van je kat ook wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen. In dit artikel zullen we de mogelijke oorzaken van kattenbraaksel bespreken en wat je kunt doen om het te behandelen.

Mogelijke oorzaken van braken bij katten

Er zijn verschillende redenen waarom uw kat kan kotsen, waaronder:

  1. Haarballen
  2. Voedselintolerantie of allergieën
  3. Parasieten
  4. Infecties
  5. Medicijnen of vergiftiging

Haarballen als oorzaak voor overgeven bij uw kat

Katten zijn schone dieren en besteden veel tijd aan het likken en poetsen van hun vacht. Hierdoor kunnen ze haar inslikken, wat kan leiden tot de vorming van haarballen. Wanneer haarballen in de maag van de kat terechtkomen, kan dit braken veroorzaken.

Een voorbeeld van een haarbal

Haarballen bij katten

Wanneer een kat zichzelf poetst, slikken ze daarbij haar in. Het meeste haar gaat door het spijsverteringskanaal en komt er weer uit in de ontlasting. Maar soms blijft er wat haar in de maag van de kat achter en kan dit zich ophopen tot een haarbal. Wanneer een kat een haarbal heeft, kan het zijn dat hij of zij begint te kokhalzen om deze uit te braken. Ook kan je kat gaan knabbelen aan gras of andere planten omdat het hen helpt bij het natuurlijke proces van het uitscheiden van haarballen.

Voedselintolerantie of allergieën

Katten kunnen net als mensen voedselintoleranties of allergieën hebben. Als uw kat braken heeft na het eten van bepaalde voedingsmiddelen, kan dit een teken zijn van een intolerantie of allergie. Het kan ook zijn dat uw kat te snel eet en daardoor braken veroorzaakt.

Parasieten

Parasieten zoals wormen en vlooien kunnen braken bij katten veroorzaken. Het is belangrijk om regelmatig ontwormings- en vlooienbehandelingen te geven om dit te voorkomen.

Infecties

Infecties, zoals een maag- of darmontsteking, kunnen braken bij katten veroorzaken. Andere symptomen kunnen zijn: diarree, verminderde eetlust en lethargie.

Medicijnen of vergiftiging

Bepaalde medicijnen of vergiftigingen kunnen braken bij katten veroorzaken. Als u vermoedt dat uw kat vergiftigd is, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Oplossingen voor braken bij katten

Als uw kat af en toe braakt, is dit normaal en hoeft u zich geen zorgen te maken. Als het echter vaak gebeurt, is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan om de onderliggende oorzaak te achterhalen en te behandelen. Hier zijn enkele oplossingen die u kunt proberen om braken bij katten te voorkomen:

  1. Voer uw kat kleine maaltijden: door uw kat meerdere kleine maaltijden per dag te geven in plaats van één grote, kan het braken verminderen.
  2. Houd uw kat gehydrateerd: zorg ervoor dat uw kat altijd toegang heeft tot schoon water om uitdroging te voorkomen.
  3. Geef uw kat een speciaal dieet: als uw kat voedselintoleranties of allergieën heeft, kan uw dierenarts u een speciaal dieet aanbevelen om braken te voorkomen.
  4. Verminder stress: stress kan een grote rol spelen bij braken bij katten. Zorg voor een rustige omgeving voor uw kat en verminder eventuele bronnen van stress, zoals te veel geluid of andere huisdieren.
  5. Haarballen voorkomen: u kunt haarballen bij katten voorkomen door regelmatig hun vacht te borstelen. Er is ook speciale kattenvoeding en supplementen beschikbaar om de vorming van haarballen te verminderen, zoals een pasta.

Wanneer naar de dierenarts gaan als uw kat overgeeft?

Als uw kat vaak braakt of als het braken gepaard gaat met andere symptomen zoals diarree, lethargie, gewichtsverlies of verminderde eetlust, is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan een onderzoek uitvoeren en een diagnose stellen om de onderliggende oorzaak van het braken te achterhalen. Afhankelijk van de oorzaak kan de dierenarts medicatie voorschrijven of een speciaal dieet aanbevelen om het braken te verminderen.

Braken bij katten is een veelvoorkomend probleem dat verschillende oorzaken kan hebben. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak te achterhalen om het braken te verminderen en de gezondheid van uw kat te verbeteren. Als uw kat vaak braakt of als het braken gepaard gaat met andere symptomen, is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan voor een diagnose en behandeling. Door de juiste zorg en aandacht te geven, kunt u ervoor zorgen dat uw kat gezond en gelukkig blijft.

De inhoud van dit artikel is niet bedoeld als medisch advies en dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde dierenarts voor advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *