Sphynx

sphynx kat in de zon

Ben je op zoek naar een uniek en bijzonder kattenras? Maak dan kennis met de Sphynx! Deze naaktkat valt op door zijn bijzondere uiterlijk en speelse karakter. Maar wat maakt dit kattenras zo speciaal? In dit artikel vertellen we je alles over de geschiedenis, kenmerken, verzorging, aanschaf en adoptie van de Sphynx.

KenmerkBeschrijving
OorsprongCanada
LichaamsgrootteMiddelgroot tot groot
Gewicht3-6 kg
VachttypeGeen vacht
Levensverwachting8-14 jaar
Feiten over de Sphynx

Herkomst van de Sphynx

De Sphynx naaktkat is een relatief nieuwe kattenras en zijn geschiedenis begint in de jaren zestig van de twintigste eeuw in Toronto, Canada. In 1966 werd een haarloze kitten geboren als gevolg van een natuurlijke mutatie. Deze kitten werd geadopteerd door een fokker genaamd Micaela uit Ontario, Canada. Deze kitten werd de voorouder van het Sphynx ras dat we tegenwoordig kennen.

In de jaren zeventig en tachtig werden er meer haarloze katten gevonden en deze werden gekruist met andere kattenrassen om het ras te ontwikkelen. Er werden bijvoorbeeld Siamese en Devon Rex katten gebruikt om het Sphynx ras te verfijnen.

In 1998 werd de Sphynx door de internationale kattenvereniging Fédération Internationale Féline (FIFe) erkend. Het ras heeft sindsdien aan populariteit gewonnen en wordt nu wereldwijd gefokt.

Kenmerken & karakter van de Sphynx

De Sphynx valt op door zijn opvallende uiterlijk. Ze hebben geen dikke zichtbare vacht op hun lichaam en daardoor zijn hun huidplooien goed zichtbaar. Sphynx katten hebben wel degelijk haartjes op hun lichaam, die zijn alleen kort en fijn. Hierdoor voelt hun huid zacht en fluwelig aan. Sphynx katten zijn over het algemeen middelgroot en hebben een atletische bouw. Ze hebben grote oren en amandelvormige ogen die vaak dezelfde kleur hebben als hun huid.

Wat betreft karakter zijn Sphynx katten erg sociaal en aanhankelijk. Ze houden van gezelschap en zijn dan ook graag in de buurt van hun baasje. Ze zijn speels en hebben veel energie, waardoor ze het liefst de hele dag bezig zijn. Sphynx katten zijn intelligent en nieuwsgierig, en kunnen meestal goed overweg met andere huisdieren.

Verzorging van de Sphynx

Een van de voordelen van de Sphynx is dat ze geen dikke vacht hebben, waardoor je niet hoeft te kammen of borstelen. Wel is het belangrijk om hun huid regelmatig schoon te maken met een vochtig doekje, omdat ze anders snel vettig kunnen worden.

Sphynx katten hebben ook meer behoefte aan warmte dan andere katten, omdat ze geen isolerende vacht hebben. Zorg daarom voor een warme slaapplek en vermijd tocht. Ook zijn Sphynx katten gevoeliger voor zonlicht doordat zij geen dikke vacht hebben.

Aanschaf & adoptie van een Sphynx

Als je overweegt om een Sphynx aan te schaffen, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Sphynx katten zijn namelijk geen goedkope katten. Je betaalt al snel tussen de €750 en €1500 voor een kitten.

Het is belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare fokker die aangesloten is bij een rasvereniging en zich houdt aan de richtlijnen voor gezondheid en welzijn.

Bij het kiezen van een Sphynx kitten is het belangrijk om op zoek te gaan naar een kitten dat goed gesocialiseerd is. Sphynx katten zijn namelijk erg sociaal en hebben veel behoefte aan menselijk contact. Een goede fokker zal ervoor zorgen dat de kittens van jongs af aan gewend zijn aan mensen en andere huisdieren.

Adoptie van een Sphynx

Je kunt er ook voor kiezen om een Sphynx te adopteren. Er zijn verschillende opvangcentra en dierenasiels die Sphynx katten opvangen en herplaatsen. Het voordeel van adoptie is dat je een kat een tweede kans geeft en dat je vaak minder betaalt dan bij aanschaf van een kitten.

Het is wel belangrijk om te beseffen dat Sphynx katten die in een opvangcentrum of asiel zitten soms gedragsproblemen kunnen hebben als gevolg van een traumatische ervaring of gebrek aan socialisatie. Het is daarom belangrijk om je goed te laten informeren over het gedrag en de achtergrond van de kat voordat je besluit om hem te adopteren.

Wil je meer weten over andere kattenrassen, lees dan ons artikel over populaire kattenrassen en hun verzorging & karakter.

Veelgestelde vragen over de Sphynx

Heeft een Sphynx kat speciale verzorging nodig?

Sphynx katten hebben speciale verzorging nodig. Omdat ze geen vacht hebben, hebben ze meer aandacht nodig voor hun huid. Regelmatig hun huid schoonmaken is belangrijk om hun huid gezond te houden.

Zijn Sphynx katten geschikt voor mensen met allergieën?

Sphynx katten staan bekend om hun haarloze vacht, waardoor sommige mensen denken dat ze hypoallergeen zijn. Hoewel het waar is dat sphynx katten minder allergenen verspreiden dan katten met een gewone vacht, betekent dit niet dat ze helemaal hypoallergeen zijn. Mensen met ernstige allergieën moeten nog steeds voorzichtig zijn bij het overwegen van een Sphynx kat als huisdier.

Zijn Sphynx katten sociaal en makkelijk in de omgang?

Sphynx katten staan bekend om hun vriendelijke en sociale persoonlijkheid. Ze zijn vaak aanhankelijk en houden van interactie met hun eigenaar.

Kunnen Sphynx katten naar buiten?

Het wordt aangeraden Sphynx katten binnenshuis te laten leven, omdat ze geen vacht hebben. Daardoor zijn ze minder goed beschermd tegen de zon, regen en kou. Binnen kun je je Sphynx kat goed warm houden en komt je kat niet in aanraking met te veel zon of neerslag.

Kunnen Sphynx katten goed met andere huisdieren overweg?

Sphynx katten kunnen over het algemeen goed overweg met andere huisdieren. Dit hangt wel af van de individuele persoonlijkheid van de kat en het andere huisdier. Als de Sphynx kat van jongs af aan wordt geïntroduceerd aan andere huisdieren, zoals honden en katten, kan dit de kans op een goede verstandhouding vergroten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven