Allergisch voor katten? Ontdek de top 5 hypoallergene kattenrassen!

Ben je een kattenliefhebber maar heb je last van allergieën? Geen zorgen, er zijn kattenrassen die minder allergenen produceren en daarom geschikt kunnen zijn voor mensen met allergieën. In dit artikel ontdek je de top 5 hypoallergene kattenrassen en waar je op moet letten bij het kiezen van een kat.

Wat is een hypoallergene kat?

Als je allergisch bent voor katten, betekent dat niet dat je helemaal geen kat kunt hebben. Er zijn kattenrassen die minder allergenen produceren dan andere. Allergenen zijn eiwitten die aanwezig zijn in het speeksel, de huidschilfers en de urine van katten. Als deze allergenen in de lucht komen en worden ingeademd, kunnen ze allergische reacties veroorzaken, zoals niezen, jeukende ogen, een verstopte neus en ademhalingsproblemen.

Hypoallergene kattenrassen produceren minder allergenen dan andere kattenrassen, waardoor ze minder allergische reacties veroorzaken. Het is belangrijk om te weten dat geen enkel kattenras 100% hypoallergeen is. Zelfs de hypoallergene kattenrassen produceren nog steeds allergenen, maar in mindere mate dan andere kattenrassen. Het is dus belangrijk om te weten wat je kunt verwachten als je een hypoallergene kat kiest.

Top 5 Hypoallergene Kattenrassen

Hieronder vind je de top 5 hypoallergene kattenrassen die geschikt kunnen zijn voor mensen met allergieën. Bedenk dat de mate van hypoallergeniteit per kat kan verschillen en daarom individueel beoordeeld moet worden. Het is dus altijd verstandig om contact te hebben met de fokker en de kat te ontmoeten voordat je hem adopteert.

  1. Sphynx

De Sphynx is een kattenras dat geen vacht heeft en daarom weinig tot geen huidschilfers verliest. Dit maakt de Sphynx een van de meest hypoallergene kattenrassen. Omdat ze geen vacht hebben, hebben ze wel regelmatig een bad nodig om de oliën van hun huid te verwijderen. Wil je meer weten over dit fascinerende kattenras? Lees dan hier ons artikel over de kenmerken en verzorging van de Sphynx.

  1. Devon Rex

De Devon Rex is een kattenras dat een zachte, krullende vacht heeft. De Devon Rex verliest minder haren dan andere kattenrassen en produceert minder allergenen. Bovendien hebben ze minder talgklieren dan andere kattenrassen, waardoor ze minder oliën produceren.

  1. Cornish Rex

De Cornish Rex heeft een korte, krullende vacht die minder haarverlies veroorzaakt en minder allergenen produceert dan andere kattenrassen. De Cornish Rex heeft ook minder talgklieren dan andere kattenrassen, waardoor ze minder olie produceren.

  1. Siberische Kat

De Siberische kat heeft een dikke, pluizige vacht die hypoallergeen kan zijn. Siberische katten produceren minder allergenen dan andere kattenrassen vanwege een eiwit dat in hun speeksel voorkomt. Dit eiwit bindt zich aan de vacht en voorkomt dat de allergenen in de lucht terechtkomen. Lees meer over dit kattenras in ons artikel over het karakter, kenmerken en verzorging van de Siberische Kat.

  1. Balinees

De Balinees lijkt qua uiterlijk op de Siamese kat, maar heeft een lange, zijdezachte vacht. De Balinees produceert minder allergenen dan andere kattenrassen vanwege een mutatie in hun genen die ervoor zorgt dat ze minder van het Fel d 1-eiwit produceren. Dit eiwit is de belangrijkste veroorzaker van allergieën bij katten.

Wil je andere kattenrassen ontdekken, lees dan hier over de populairste kattenrassen en hun kenmerken en verzorging.

Waar op te letten bij het kiezen van een hypoallergene kat

Als je op zoek bent naar een hypoallergene kat, zijn er enkele belangrijke dingen waar je op moet letten:

  • Allergietest: Laat je testen op kattenallergieën om te weten hoe gevoelig je bent voor kattenallergenen. Zo kun je beter inschatten welke kattenrassen geschikt zijn voor jou.
  • Fokker: Zoek een betrouwbare fokker die bekend staat om het fokken van hypoallergene kattenrassen. Vraag ook om referenties van andere eigenaren van hypoallergene katten.
  • Ontmoet de kat: Ontmoet de kat voordat je hem adopteert om te zien of je allergische reacties krijgt. Neem de tijd om met de kat te spelen en te knuffelen.
  • Verzorging: Kattenrassen die minder allergenen produceren, hebben vaak meer verzorging nodig dan andere kattenrassen. Zorg ervoor dat je bereid bent om regelmatig te borstelen en te baden als dat nodig is.

Veelgestelde vragen over hypoallergene katten

Zijn er kattenrassen die minder allergische reacties veroorzaken?

Er zijn kattenrassen die minder kans op allergische reacties geven. Deze zogenaamde hypoallergene katten produceren minder van het Fel d 1-eiwit waar de meeste mensen allergisch voor zijn. Voorbeelden van hypoallergene kattenrassen zijn de Sphynx, Devon Rex, Siberische kat en de Balinees.

Zijn hypoallergene katten duurder?

Hypoallergene katten zijn niet per definitie duurder dan andere kattenrassen, maar het kan zijn dat je meer betaalt voor een hypoallergene kat vanwege de zeldzaamheid van het ras.

Hoe kan ik testen of ik allergisch ben voor katten?

Je kunt een allergietest laten uitvoeren door een arts om te zien of je allergisch bent voor katten. Hierbij wordt een druppeltje in je huid geïnjecteerd waarin allergenen van huidschilfers van dieren zijn opgelost om te zien of er een reactie optreedt.

Kan ik allergisch worden voor een hypoallergene kat?

Hoewel hypoallergene katten minder kans op allergische reacties geven, is het nog steeds mogelijk om allergisch te zijn voor deze katten. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn en te testen hoe je op een individuele kat reageert voordat je er een aanschaft.

Moet ik extra schoonmaken als ik een kat heb en allergisch ben?

Als je allergisch bent voor katten is het aan te raden om extra schoon te maken. Zorg ervoor dat je regelmatig stofzuigt. Vermijd vloerkleden en tapijt en kies voor meubels die gemakkelijk schoon te maken zijn, zoals leren stoelen of banken.

Hoeveel kost een hypoallergene kat?

De kosten van een hypoallergene kat kunnen variëren afhankelijk van het ras en waar je hem adopteert. Over het algemeen kunnen de prijzen variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s.

Kan allergie voor katten overgaan?

Het is mogelijk om over een kattenallergie heen te groeien, maar dit is niet altijd het geval. Bij sommige mensen kan de allergie na verloop van tijd afnemen of verdwijnen, terwijl bij anderen de symptomen blijven bestaan of zelfs erger worden.

Hypoallergene sphynx kat

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven