Kattenmaatjes » Blog » Gezondheid » 8 tips om te voorkomen dat je kat te zwaar wordt

8 tips om te voorkomen dat je kat te zwaar wordt

Het is belangrijk om je huisdier gezond te houden en overgewicht bij je kat te voorkomen. Overgewicht bij katten kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te voorkomen dat je kat te zwaar wordt. Hieronder geven we je een aantal praktische tips om te voorkomen dat je kat te zwaar wordt.

Je kunt voorkomen dat je kat te zwaar met de volgende 8 tips:

  1. Geef je kat gezonde voeding.
  2. Geef je kat de juiste hoeveelheid voeding.
  3. Geef je kat geen tussendoortjes.
  4. Zorg voor voldoende beweging.
  5. Beperk de toegang tot voeding.
  6. Monitor het gewicht van je kat.
  7. Overweeg een dieetvoeding.
  8. Houd rekening met de leeftijd en levensstijl van je kat.

Geef je kat gezonde voeding

Het type voeding dat je aan je kat geeft, speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van overgewicht. Kies voor kwalitatief hoogwaardige voeding die speciaal is ontwikkeld voor katten. Deze voeding bevat alle voedingsstoffen die je kat nodig heeft en heeft een hogere voedingswaarde dan goedkope voeding.

Geef je kat de juiste hoeveelheid voeding

Zorg ervoor dat je je kat de juiste hoeveelheid voeding per dag geeft. Katten hebben vaak de neiging om te veel te eten, dus zorg ervoor dat je de hoeveelheid voeding afweegt en verdeelt over meerdere maaltijden per dag. Op de verpakking van het kattenvoer staat vaak een aanbevolen hoeveelheid per dag gebaseerd op het gewicht van je kat. In mijn eigen ervaring is de hoeveelheid die op de verpakking aangeraden wordt iets te veel, ik geef mijn eigen kat iets minder dan de aanbevolen hoeveelheid. Het beste kun je gedurende een periode monitoren hoeveel je kat nodig heeft zonder aan te komen of af te vallen.

Geef je kat geen tussendoortjes

Tussendoortjes zijn een belangrijke oorzaak van overgewicht bij katten. Het geven van tussendoortjes kan de calorie-inname van je kat aanzienlijk verhogen. Geef je kat daarom geen tussendoortjes, of beperk deze tot een minimum. Een kat kan in principe prima leven op alleen droogvoer (brokjes), het is niet nodig om je kat bij te voeden met tussendoortjes of snoepjes voor katten.

Zorg voor voldoende beweging

Beweging is belangrijk om de stofwisseling van je kat te stimuleren en om te voorkomen dat je kat te zwaar wordt. Als je een buitenkat hebt zorgt dit gelukkig al voor veel beweging. Blijft je kat binnen, zorg er dan voor dat je kat voldoende beweging krijgt door bijvoorbeeld dagelijks met je kat te spelen. Daarnaast kun je ook speelgoed aanschaffen dat je kat stimuleert om te bewegen. Er zijn zelfs speeltjes gemaakt waarmee je kat het voer op een speelse wijze uit het speeltje moet proberen te krijgen, waardoor je beweging bij je kat stimuleert.

Beperk de toegang tot voeding

Sommige katten hebben de neiging om de hele dag door te eten en meer te eten dan zij nodig hebben om op gewicht te blijven. Om te voorkomen dat je kat te veel eet, kun je ervoor zorgen dat je kat geen toegang heeft tot voeding buiten de maaltijden om. Zet bijvoorbeeld de voeding weg wanneer je kat heeft gegeten, of geef je kat alleen toegang tot voeding op bepaalde tijden van de dag.

Monitor het gewicht van je kat

Het is belangrijk om regelmatig het gewicht van je kat te monitoren. Zo kun je op tijd ingrijpen als je merkt dat je kat aankomt. Je kunt het gewicht van je kat bijhouden door regelmatig te wegen of door bijvoorbeeld te kijken of je de ribben van je kat nog goed kunt voelen. Als je de ribben niet meer kunt voelen, is de kans groot dat je kat te zwaar is.

Overweeg dieetvoeding

Als je kat al overgewicht heeft, kan het verstandig zijn om over te stappen op dieetvoeding. Dieetvoeding bevat minder calorieën dan normale voeding en kan helpen om het gewicht van je kat te verminderen. Overleg wel altijd eerst met een dierenarts voordat je overstapt op dieetvoeding.

Houd rekening met de leeftijd en levensstijl van je kat

De caloriebehoefte van katten kan verschillen op basis van leeftijd en levensstijl. Een oudere kat heeft bijvoorbeeld minder calorieën nodig dan een jongere kat, terwijl een actieve kat juist meer calorieën nodig heeft dan een minder actieve kat. Houd hier rekening mee bij het bepalen van de hoeveelheid voeding die je aan je kat geeft.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kat op een gezond gewicht blijft. Dit kun je doen door de calorie-inname van je kat te beperken en door ervoor te zorgen dat je kat voldoende beweegt. Kies voor kwalitatief hoogwaardige voeding en weeg de voeding af om te voorkomen dat je kat te veel eet. Geef je kat geen tussendoortjes en beperk de toegang tot voeding buiten de maaltijden om. Monitor regelmatig het gewicht van je kat en overweeg dieetvoeding als je kat al overgewicht heeft. Door deze tips op te volgen, kun je ervoor zorgen dat je kat gezond en fit blijft.

zware kat met overgewicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *